23. elokuuta 2010

Aah tahtoisin niin oppia tekemään söpöä mustikkapiirakkaa, jossa on kansi päällä. Siis sellaista, mitä tästä olisi pitänyt tulla. Opin sen, että kannattaa sulattaa pakastemustikat, etteivät ne täytteen sisällä vesity... :) Mutta hyvää tämä silti on, meillä tätä syötiin pelkkänä, mutta varmaan kaveriksi sopisi tietysti vaniljajäätelö tai -kastike. Pitkätöinen projekti, leipomis-ja paistovaiheeseen meni kaksi tuntia. Mutta vaivan arvoista.




Pohjan & kannen taikinat:

240g vehnäjauhoja

40g kaurahiutaleita

1/8tl suolaa

1tl kanelia

115g leivontakasvirasvaa

115g kylmää, suolatonta voita

1 suuri kananmuna

2tl valkoviinietikkaa

2rkl jääkylmää vettä

115g ruokokidesokeria

1rkl sitruunamehua

½tl kanelia

vajaa 3rkl vehnäjauhoja

600g mustikoita

1rkl leivontakasvirasvaa/voita

Sekoita keskisuuressa kulhossa vehnäjauhot, kaurahiutaleet, suola ja kaneli. Nypi joukkoon leivontakasvirasva ja voi, kunnes seos muistuttaa rakenteeltaan kosteaa hiekkaa. Voin tehtävänä taikinassa on antaa makua, leivontakasvirasvan mureutta. Sekoita erikseen (suuri!) kananmuna, etikka ja vesi. Lisää jauhoseoksen joukkoon ja sekoita huolella. Muotoile taikinasta pallo, ja kääri se esimerkiksi tyhjään leipäpussiin. Anna taikinan levätä jääkaapissa puoli tuntia ennen kaulimista.

Sekoita keskenään sokeri, sitruunamehua, kaneli ja vehnäjauhot. Kaada mustikat keskikokoiseen kulhoon, kaada jauho-sokeriseos ja sekoittele varovasti, jotta se levittyy tasaisesti.

Kaulitse puolet taikinasta (yksi levy) pöydällä, johon on ripoteltu kaurahiutaleita ja jauhoja. Vuoraa sillä 21-23cm leveä vuoka. Kaada mustikkaseos pohjataikinan päälle ja ripottele päälle muutama voinokare.

Kuumenna uuni 220 asteeseen.

Kaulitse toinen taikinalevy. Aseta taikinakuori piirakan päälle, nipistele reunat yhteen ja tee kanteen 4-6 viiltoa. Reunat voi nipistelyn jälkeen koristella haarukan painaumilla. Paista 30min uunissa.

Madalla uunin lämpötilaa 175 asteeseen ja paista vielä 35-40min, kunnes taikinakuori on kullanruskea. Siirrä jäähtymään tunniksi. Tarjoile piirakka lämpimänä tai huoneenlämpöisenä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti