Pohjan & kannen taikinat:
240g vehnäjauhoja
40g kaurahiutaleita
1/8tl suolaa
1tl kanelia
115g leivontakasvirasvaa
115g kylmää, suolatonta voita
1 suuri kananmuna
2tl valkoviinietikkaa
2rkl jääkylmää vettä
115g ruokokidesokeria
1rkl sitruunamehua
½tl kanelia
vajaa 3rkl vehnäjauhoja
600g mustikoita
1rkl leivontakasvirasvaa/voita
Sekoita keskisuuressa kulhossa vehnäjauhot, kaurahiutaleet, suola ja kaneli. Nypi joukkoon leivontakasvirasva ja voi, kunnes seos muistuttaa rakenteeltaan kosteaa hiekkaa. Voin tehtävänä taikinassa on antaa makua, leivontakasvirasvan mureutta. Sekoita erikseen (suuri!) kananmuna, etikka ja vesi. Lisää jauhoseoksen joukkoon ja sekoita huolella. Muotoile taikinasta pallo, ja kääri se esimerkiksi tyhjään leipäpussiin. Anna taikinan levätä jääkaapissa puoli tuntia ennen kaulimista.
Sekoita keskenään sokeri, sitruunamehua, kaneli ja vehnäjauhot. Kaada mustikat keskikokoiseen kulhoon, kaada jauho-sokeriseos ja sekoittele varovasti, jotta se levittyy tasaisesti.
Kaulitse puolet taikinasta (yksi levy) pöydällä, johon on ripoteltu kaurahiutaleita ja jauhoja. Vuoraa sillä 21-23cm leveä vuoka. Kaada mustikkaseos pohjataikinan päälle ja ripottele päälle muutama voinokare.
Kuumenna uuni 220 asteeseen.
Kaulitse toinen taikinalevy. Aseta taikinakuori piirakan päälle, nipistele reunat yhteen ja tee kanteen 4-6 viiltoa. Reunat voi nipistelyn jälkeen koristella haarukan painaumilla. Paista 30min uunissa.
Madalla uunin lämpötilaa 175 asteeseen ja paista vielä 35-40min, kunnes taikinakuori on kullanruskea. Siirrä jäähtymään tunniksi. Tarjoile piirakka lämpimänä tai huoneenlämpöisenä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti