29. elokuuta 2010

pikkukitaan

Sämpylät on kivoja kahdesta syystä: tuoreeltaan ne ovat älyttömän hyviä ja niihin saa tungettua sämpyläjauhojen lisäksi ties mitä. Näihin tuli pari raastettua porkkanaa, kylmän aamupuuron jämät ja kaurahiutaleita. Tykkään siitä, että sämpylät on pehmoisia, mutta olisi niitä ehkä voinut pitää uunissa minuutin-kaksi kauemmin.

5dl vettä
1pss kuivahiivaa/tai 50g tuorehiivaa
1rkl sokeria
½rkl suolaa
2 raastettua porkkaana
17dl sämpyläjauhoja (joista
osa voi olla puuroa, kaurahiutaleita yms.)

Lämmitä vesi 42asteiseksi, jos käytät kuivahiivaa. Jos käytät tuorehiivaa, lämmitä vesi kädenlämpöiseksi (38 astetta) ja murenna hiiva veteen. Lisää nesteeseen sokeri ja suola (jos tykkää kuminasta, voi sitä lisätä ½tl).

Lisää taikinaan vähitellen jauhoja ja porkkanaraastetta aluksi puuhaarukalla sekoitellen. Kun taikina on tarpeeksi jämäkkää, ala alustaa taikinaa käsin. Itse lisäsin jauhoja käsituntumalla, mutta tuo 17dl on melko hyvä määrä. Joskus menee enemmän, joskus vähemmän. :)

Anna taikinan kohota liinalla peitettynä lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi, n.40min.

Jaa taikina kahteen osaan ja käsittele ensin puolikas. Leivoskele taikinasta pötkö, ja jaa se 12-14 osaan. Pyörittele pätkistä pyöreitä, ja siirrä leivinpaperilla vuoratun uunipellin päälle ja peitä liinalla. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Paista 15minuuttia.

Käsittele toinen puolikas taikina samalla tavalla kuin edellinen. Kohota sämpylöitä ennen uuniin laittoa 10minuuttia liinan alla.

Enjoy! =)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti