28. elokuuta 2010

mä lähden (Pohjois-)Karjalaan...


Tänään ollut kokkauspäivä vaihteeksi. Eilinen suklaajäätelön teko jatkui, päivälliseksi kalapaistosta (ohje blogin vanhemmissa teksteissä!) ja illalliseksi tein kanasalaattia. :)
Ja oli IHAN pakko kokeilla karjalanpiirakoiden tekoa, ja oi että tuli rapeita ja maukkaita!

Mainostan vielä maukkautta sillä, että veljen kaverit tuhosivat melkeen koko setin kolmistaan. 30 piirakasta oli jäljellä enää 7, kun menin maistamaan toista piirakkaani. :D eli kokeiltavan arvoisia!

En ollut ikinä ennen tehnyt näitä itse, joskus ala-asteikäisenä äidin kanssa latonut talkoissa täytettä piirakan keskelle. Rypytyksessä oli alussa pieniä hankaluuksia, mutta kun toista peltiä aloitin, niin alkoihan sekin sujua (ainakin omasta mielestä) *köh*.

Tässä kuitenkin Sunnuntain ohjetta:


(30 kpl)
Riisitäyte:
5 dl vettä
2 1/2 dl puuroriisiä
1 l maitoa
3/4 tl suolaa
Kuoritaikina:
2 dl kylmää vettä
1 tl suolaa
5 1/2 dl Sunnuntai Hienoa Täysjyväruisjauhoa
Voiteluun:
50 g Sunnuntai Leivontamargariinia
1 dl vettä
1. Valmista ensin täyte. Lisää kiehuvaan veteen riisi. Anna kiehua noin 10 minuuttia, kunnes vesi on imeytynyt. Lisää maito ja keitä hiljalleen välillä sekoittaen 40-45 minuuttia. Mausta suolalla. Jäähdytä täyte.
2. Valmista kuoritaikina puuron kypsyessä. Sekoita kylmään veteen suola ja jauhot. Vaivaa taikina tasaiseksi.
3. Laita uuni lämpenemään 275 asteeseen.
4. Leivo taikinasta tanko ja jaa se 30 palaan.
5. Pyörittele palat palloiksi ja litistä ne tasapaksuiksi lettusiksi. Pinoa lettuset ja ripottele väliin runsaasti sihtiruisjauhoa. Peitä letut esim. ylösalaisin käännetyllä taikinakulholla kuivumisen estämiseksi.
6. Kauli lettuset ohuiksi pyöreiksi piirakan kuoriksi (halkaisija 12-13 cm) sihtiruisjauhoja apuna käyttäen. Pinoa kuoret limittäin, ripottele väliin sihtiruisjauhoa ja peitä esim. ylösalaisin käännetyllä taikinakulholla kuivumisen estämiseksi.
7. Harjaa kuorista jauhot pois pullasiveltimellä. Levitä kuorille reilu ruokalusikallinen riisipuuroa ja sulje piirakat: nosta kaksi reunaa täytteen päälle niin, että puuroa jää noin sentin verran näkyviin. Aloita rypyttäminen keskeltä ylöspäin ja poimuta molemmat reunat yhtä aikaa etusormella painaen tiheiksi poimuiksi. Käännä piirakka ja rypytä toinen puoli samaan tapaan. (Jos puuro on turhan jämäkkää, ohenna sitä vedellä tai maidolla.)
8. Nosta piirakat pellille leivinpaperin päälle ja paista uunin keskitasolla 10-15 minuuttia, kunnes ne ovat saaneet kauniin ruskean värin.
9. Kiehauta voitelua varten kattilassa margariini ja vesi. Sivele kuumat piirakat kauttaaltaan vesi- ja margariiniseoksella. Anna kuorien pehmetä voipaperin ja leivinliinan alla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti