24. syyskuuta 2010

 Piirakka on tosi mustikkaista, ja tarkoitettu valmistettavaksi edellisenä päivänä. Meillä piirakka tuhoutui miltein kokonaan jo samana iltana, mutta pari palaa säästyi seuraavalle aamulle. Parempaa huoneenlämpöisenä. :)
 Resepti on sivustolta Joy of Baking. Kaikki englanninkielen taitavat voivatkin siis klikkailla itsensä tänne. Tässä oma suurtpiirteinen suomennokseni.


Pohjataikina:
5dl +2rkl (350g) vehnäjauhoja
1tl suolaa
2rkl sokeria
225g kylmää, suolatonta voita, leikattuna parin sentin kokoisiin kuutioihin
60-120ml jääkylmää vettä

Mustikkatäyte:
9½dl (570g) mustikoita
100g kidesokeria
2rkl maissi- tai ohratärkkelystä
2rkl sitruunamehua
1tl raastettua sitruunan kuorta

Voiteluun:
1 suuri kananmunan valkuainen
1rkl kermaa


Sekoita pohjataikinan jauhot, suola ja sokeri keskenään. Lisää joukkoon kuutioitu voi ja sekoita sähkövatkaimella tasaiseksi. Lisää tarpeen mukaan jääkylmää vettä taikinaan, itselläni riitti 60ml.
Jaa taikina kahteen osaan, ja pyörittele molemmat palloiksi. Kääri pallot tuorekelmuun, ja laita jääkaappiin tunniksi.

Kun taikina on viilennyt tarpeeksi, ota yksi pallo jääkaapista kevyesti jauhotetulle pöydälle. Kauli taikinasta noin 30cm:n kokoinen ympyrä. Kääntele taikinaa välillä kaulimen avulla ja ripottele sille jauhoja, ettei taikina tartu kiinni pöytään. Kauli aina taikinaa keskeltä reunoihin päin. Taita taikina kahtia ja varovasti siirrä se 23cm leveään voideltuun ja jauhotettuun piirakkavuokaan. Harjaa pois ylimääräiset jauhot ja ”riiputa” taikina uudestaan muotoonsa.

Jäähdytä vehnäistä muovikelmun suojissa noin 30minuuttia ennen kuin täytät sen marjoilla.

Sillä välin ota toinen annos taikinaa jääkaapista ja kauli siitä myös 30cm leveä ympyrä. Ota taikinasta (halkaisijaltaan 6cm) tähtimuotilla pieniä tähtiä, noin parikymmentä kappaletta. Laita tähdet leivinpaperille, ja peitä tuorekelmulla. Laita jääkaappiin 30minuutiksi.

Valmista mustikkatäyte. Sekoita sokeri, tärkkelys ja sitruunan mehu ja raastettu kuori, ja kaada suureen kulhoon mustikoiden päälle. Sekoittele sokeriseos mustikoiden joukkoon varovaisesti. Vatkaa sitten pienemmässä kulhossa munanvalkuainen ja kerma. Kaada mustikat taikinapohjan päälle. Voitele valkuaiskerma-seoksella taikinan reunat. Asettele mustikoiden päälle taikinatähdet siten, että ne koskevat toisiaan. Voitele vielä valkuaiskermalla tähdetkin, varmistaen, ettei se jähmety. Laita ”kasattu piiras” vielä viilenemään puoleksi tunniksi jääkaappiin.

Lämmitä uuni 205 asteeseen, ja laita ritilä uunin alimmalle tasolle. Ota piirakka pois jääkaapista, ja laita se leivinpaperilla vuoratulle uunipellille, läiskymisen estämiseksi. Paista piirakkaa ensin 20 minuuttia, ja alenna sitten lämpötilaa 175 asteeseen. Jatka paistamista 35-45min tai kunnes taikina on kullanruskeaa ja mehut kuplivat ja näyttävät ”paksuuntuneilta”. Jos taikinan pinta uhkaa ruskistua liikaa, peitä piirakka foliolla.
Ota piirakka jäähtymään ritilälle muutamiksi tunneiksi. Tarjoile huoneenlämpöisenä pehmeän vaniljakastikkeen tai –jäätelön kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti