4. syyskuuta 2010

olen pieni ja pyöreä omena...


Oli pakko hyödyntää takapihan omenoiden satoa omenapiirakkaan. Piirakka on makea, joten pieni pala sitä riittää. Ohje on Rebecca Baugnietin kirjasta 500 piirakkaa ja torttua. Olen tykästynyt kovasti kannellisiin piirakoihin, ja näitä tehdessä oppii vähitellen kaulimaan kannesta sopivan. Tarpeeksi kaurahiutaleita ja jauhoja pöydälle, välillä kääntelee taikinaa ja ripottelee pinnalle hiutaleita. Lopuksi siirtää kaulimen avulla kannen täytteen päälle. :) (ei kyllä näytä kamalan onnistuneelta, mutta käsittelyssä tuntui helpommalta kuin aiemmin). Tässä kuitenkin ohjetta omenapiirakkaan:

·         240g vehnäjauhoja
·         40g kaurahiutaleita
·         1/8tl suolaa
·         115g leivontakasvirasvaa
·         115g kylmää, suolatonta voita
·         1 suuri kananmuna
·         2tl valkoviinietikkaa
·         2rkl jääkylmää vettä
·         115g ruokokidesokeria
·         1tl kanelia
·         1-2tl sitruunamehua (itse laitoin 2rkl Jaffaa)
·         ripaus suolaa
·         ripaus muskottipähkinää
·         1rkl vehnäjauhoja
·         6 kirpeää omenaa (suomalaisista omenoista talvilajiketta ja ulkolaisista Granny Smith) kuorittuina, siemenkota poistettuina ja lohkottuina ohuiksi viipaleiksi
·         2rkl voita

Sekoita keskisuuressa kulhossa vehnäjauhot, kaurahiutaleet, suola ja kaneli. Nypi joukkoon leivontakasvirasva ja voi, kunnes seos muistuttaa rakenteeltaan kosteaa hiekkaa. Voin tehtävänä taikinassa on antaa makua, leivontakasvirasvan mureutta. Sekoita erikseen (suuri!) kananmuna, etikka ja vesi. Lisää jauhoseoksen joukkoon ja sekoita huolella. Muotoile taikinasta pallo, ja kääri se esimerkiksi tyhjään leipäpussiin. Anna taikinan levätä jääkaapissa puoli tuntia ennen kaulimista.

Sekoita keskenään sokeri, kaneli, sitruunamehu, suola, muskottipähkinä ja vehnäjauhot. Laita omenaviipaleet keskikokoiseen kulhoon, ja kaada päälle sokeriseos ja sekoittele tasaisesti.

Kuumenna uuni 220 asteeseen.
Kaulitse puolet taikinasta (yksi levy) ja vuoraa sillä 23cm leveä, korkeahko uunivuoka. Kaada omenat pohjataikinan päälle ja lisää sinne tänne muutama pieni voinokare. Kaulitse toinen taikinalevy kanneksi ja aseta se piirakan päälle. Nipistä reunat kiinni ja tee kuoreen 4-6 viiltoa. Paista 10 minuuttia.
                                                                                                              

Madalla uunin lämpötilaa 175 asteeseen ja paista vielä 35-40min, kunnes kuoren väri on kauniin kullanruskea. Siirrä ritilälle jäähtymään tunniksi. Tarjoile lämpimänä tai haaleana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti